|
Prawdziwy Karawaning
forum miłośników i posiadaczy przyczep kempingowych
|
Toaleta zimą |
Autor |
Wiadomość |
Mati
Sprzęt: ogon ...
Model: Fendt 470
Czym jeździmy: Kia
|
Wysłany: 2019-11-25, 10:42 Toaleta zimą
|
|
|
Witajcie :)
Mam takie pytanko, co zrobić z instalacją od toalety / spłuczka - zbiornik wody do spłukiwania oraz zbiornik na szarą wodę / w okresie zimowym ? Jak zabezpieczyć przed morzami i zamarznięciem instalacji, zbiorników gdy przyczepę muszę zostawić na zimę" pod chmurką " ? Czym to zalać aby nie powstały korki lodowe w instalacji a zamarznięta woda / czysta, szara / nie rozsadziła zbiorników ?
Pozostała instalację wodną po spuszczeniu wody " na zero " przedmuchałem sprężonym powietrzem i o tę część instalacji się nie boję.
Czekam za pomocą i dobrymi radami. |
|
|
|
|
Admin
Administrator
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Paź 2015 Posty: 223 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2019-11-25, 17:57
|
|
|
Cześć Mati,
Najlepiej zalej to - nawet niewielka ilością - płynu zimowego do spryskiwaczy, a już najlepiej koncentratem tegoż płynu. Powinno wystarczyć.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Kudłaty
Sprzęt: przyczepa
Model: Buertsner
Czym jeździmy: Kia
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Wrz 2017 Posty: 40 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2019-11-26, 11:17
|
|
|
Cześć,
Najlepiej to zalej płynem do chłodnic, wytrzymują większe spadki temperatur niż płyn do spryskiwaczy
Ja przynajmniej tak robię |
|
|
|
|
Siwy
|
Wysłany: 2019-11-26, 13:25
|
|
|
Kudłaty napisał/a: | Cześć,
Najlepiej to zalej płynem do chłodnic, wytrzymują większe spadki temperatur niż płyn do spryskiwaczy
Ja przynajmniej tak robię |
No ja z tym środkiem do chłodnic to byłbym bardzo ostrożny z uwagi na skład chemiczny takich płynów oraz ich właściwości. Co jest dobre dla aluminium nie znaczy, że będzie neutralne,nie inwazyjne dla plastiku oraz połączeń gumowych stosowanych w instalacji wc. Prędzej zgodziłbym się z sugestią admina o płynie a najlepiej jakimś koncentracie do spryskiwaczy. Te z reguły są neutralne dla lakieru, szyb, uszczelek i połączeń czy też przewodów elektrycznych jakie są pod maską. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
@@@@@@@ Wszelkie prawa do materiałów zawartych na stronie są zastrzeżone. Nie zezwala się na wykorzystywanie żadnego z elementów bez pisemnej zgody Administratora forum @@@@@@@
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,322 sekundy. Zapytań do SQL: 12
|